© 2013 - 2021, NorskeNettsider.no, Alle rettigheter forbeholdt Walle Inter Media AS. - Kontakt oss - Sidekart
Artikkel
Nettside kampanjer
Hvordan begynne med sparing i aksjer
Aksjemarkedet har gitt knallgod avkastning det siste året, noe som har gjort at antallet privatpersoner som investerer i aksjer også har økt kraftig. Dersom du står på sidelinjen og vurderer å gå inn i markedet, men er usikker på hvordan bør du fortsette å lese. Her skal vi nemlig gå gjennom hvordan du kan begynne med sparing i aksjer.

Aksjer
Aksjer er eiendeler i et aksjeselskap eller et allmennaksjeselskap. Når du eier aksjer vil du få ulike rettigheter i selskapet du eier aksjer i. Vi skiller disse rettighetene i økonomiske og administrative rettigheter.

Økonomiske rettigheter omfatter rett til å motta utbytte, gitt at selskapet utbetaler dette, fortrinnsrett til å delta i emisjoner og kjøpe aksjer fra andre eiere. Administrative rettigheter omfatter blant annet retten til å avgi stemme på generalforsamling.

Når vi snakker om aksjer og verdier kan dette være forvirrende for nye investorer. En aksje har nemlig en pålydende verdi og en aksjekurs. Pålydende verdi tilsvarer selskapets aksjekapital dividert på antall aksjer.

Denne vil ofte være forskjellige fra aksjekursen. Aksjekursen er prisen aksjene kjøpes og selges for på børs. Dersom investorene tror at selskapet kan tjene mye penger i fremtiden vil ofte aksjekursen være langt høyere enn pålydende verdi.

Kjøp og salg av aksjer
Når det snakkes om investering i aksjer betyr dette i stor grad å kjøpe aksjer på børsen. Børsen er en markedsplass hvor det omsettes aksjer og egenkapitalbevis. På børsen stiller kjøperne en budkurs, mens selgerne stiller en tilbudskurs. Forskjellen mellom bud- og tilbudskurs kalles for spread, og er en skjult kostnad.

En annen viktig kostnad i forbindelse med aksjehandel er kurtasje. Dette er en kommisjon megleren eller banken tar for å sende ordre til børsen. Som regel vil meglere og banker ha en minstekurtasje, og denne gjør at det ofte kan bli dyrt å kjøpe aksjer dersom du kun vil investere en liten sum.

Dette gjør at det kan være smart å bruke tid på å finne billigste aksjehandel på nett. Pengene du sparer kan du nemlig investere i aksjer fremfor å betale en megler, noe som kan gi deg bedre avkastning over tid.

Hvordan velge aksje?
På Oslo Børs finnes det flere 100 aksjer å velge mellom, og i dag tilbyr de fleste nettmeglere tilgang til børser over hele verden. Det betyr at du kan ende opp med et utvalg på mange 1000 forskjellige aksjer. For nybegynnere kan det være smart å begynne med å investere i et børsnotert fond.

Et børsnotert fond kan nemlig gi deg en god risikodiversifisering ved at investeringen er spredd utover flere aksjeselskap. Etterhvert kan du følge med på nyheter og velge ut enkeltaksjer som du tror kan komme til å gjøre det godt i fremtiden. Over tid vil dette
Norske Nettsider
dmax vareprøve
Prøv VITAMIN D gratis her! * Porto 79 kr

ShaiBox GRATIS!
Få gratis høvel og stor GoodieBag for henne!

Gave fra NorgesEnergi
Få 500 kroner i rabatt på første regning!

Meningspanel
Få betalt opp til 40 kr per spørreundersøkelse!

Annonseplass